Voor veel wintersportliefhebbers maken culinaire hoogstandjes deel uit van een perfecte gastronomische skivakantie. Fijnproevers en foodies opgelet: Deze skigebieden zijn bijzonder goede plekken om te smullen. SnowTrex heeft een aantal restauranttips voor je.
Fijne gourmethutten in het Zillertal
Als het gaat om gastronomisch en wijngenot op de berg, kun je bijna niet om de Kristallhütte in het skigebied Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch heen. Het elegante etablissement op 2.147 meter hoogte in het skigebied biedt een restaurant met open haard, een wijnkelder en een klein lifestylehotel met chique suites en een wellnessgedeelte. Op het menu staan lekkernijen zoals spinazieknoedels, Kaiserschmarrn en apfelstrudel. s Avonds wordt er een voortreffelijk gastronomisch 5-gangenmenu geserveerd.
De Wedelhütte ligt ook in het skigebied Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch. In de gastronomische lounge dineren gasten op het “Sky Terrazza”, een zonneterras met glazen frame en uitzicht op de bergen van het Zillertal. Het menu varieert van traditioneel gekookt rundvlees tot zeevruchten en zogenaamde “superfoods”, elk met een bijpassende wijnaanbeveling van het hotel. Het gebouw herbergt ook de hoogste wijnkluis ter wereld, waar je in een rustieke sfeer kunt genieten van heerlijke wijnen.
Bekroonde restaurants & Star Cup in Ischgl
Een hele reeks bergrestaurants heeft zich gespecialiseerd in verfijnde gerechten. Maar voor sommige gastheren gaat dit niet ver genoeg. Als je gaat genieten van eten op de berg, doe dat dan op het hoogste niveau. In sommige skigebieden koken hoog gedecoreerde topkoks voor wintersporters. Alleen al in Ischgl zijn er momenteel acht gastronomische restaurants met in totaal 18 toques. De “Paznauner Stube” in het Hotel Trofana Royal in Ischgl heeft bijvoorbeeld een respectabele drie Gault Millau toques. De Tiroolse sterrenkok Martin Sieberer tovert hier innovatieve creaties tevoorschijn met regionale ingrediënten.
In zijn “Heimatbühne”, die ook twee toques heeft, serveert hij traditionele gerechten “net als in oma’s receptenboek”. Om het heerlijke met het mooie te combineren, organiseert Ischgl elk winterseizoen de “Star Cup”. Hier nemen bekende chef-koks het tegen elkaar op tijdens het skiën en koken ze later voor een jury van beroemdheden.
Gastronomische tempel op de Stubaier gletsjer
In het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk op de Stubaier gletsjer kun je dineren op het hoogste punt, in het gastronomische restaurant “Schaufelspitz”. David Kostner, een van de topkoks van Tirol, is hier de meester van de potten en pannen. In het bergstation van de Eisgrat-kabelbaan op 2.900 meter boven zeeniveau worden de heerlijkste gerechten geserveerd, zoals tartaar van rundvlees, kreeftenschuim, fazantenham en lamsrack. Net als het gletsjerskigebied is het restaurant geopend van oktober tot mei.
Gastronomische safari in Alta Badia
Zonovergoten Zuid-Tiroolse wijn is een genot, en niet alleen voor wijnkenners. In Alta Badia kunnen bezoekers aan het begin van het seizoen niet alleen heerlijke wijnen verwachten, maar ook een echt kookevenement: de “Gourmet Safari” luidt voor de gasten het begin van het gastronomische seizoen in. Deze speciale skitocht brengt je van hut naar hut en van het ene culinaire genot naar het andere. In totaal doen zeven gerenommeerde keukens mee, waaronder de gerenommeerde Club Moritzino.
Wijnproeverij & boerenmarkt in de Ski amadé
In het voorjaar vindt in verschillende skigebieden van het liftnetwerk Ski amadé de “Ski en Wijn genietweek” plaats. In de regio Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gasteinertal, Hochkönig en Großarttal, maken Oostenrijkse lekkernijen en muziek het voorjaarsskiën zo zoet. Op deze “hoogste boerenmarkt in de Alpen” zetten lokale producenten hun kraampjes op direct naast de skihutten op de berg. Locals verkopen hun regionale producten op de Dachsteingletsjer of in de Panoramakugel in Sportgastein op 2700 meter hoogte. Een goed glas wijn is verkrijgbaar, net als spek, kaas, boerenbrood of stevige knoedelgerechten.
Centrum voor genieters in Lech-Zürs
De Arlberg wordt ook beschouwd als een uitstekende culinaire regio. In Lech en St. Anton staan de restaurants waar haute cuisine wordt bereid en geserveerd letterlijk achter elkaar. Vooral de beroemde fonduetraditie wordt gevierd met speciale ingrediënten. Lech, Zug en Oberlech herbergen een bijzonder groot aantal bekroonde restaurants. De jetset ontmoet elkaar hier in de chique restaurants, waaronder een aantal met twee en drie toques. Vooral het hotelrestaurant “Rote Wand” in Zug, dat in het gelijknamige viersterrenresort ligt, is een aanrader.
Gourmet hoogtepunt in St. Anton
Aan de andere kant van het grootste skigebied van Oostenrijk nodigt St. Anton je uit om te smullen: de “Verwallstube” in het bergstation van de Galzigbahn wordt beschouwd als het letterlijke hoogtepunt van de gastronomie op de Arlberg. Het adellijke restaurant boven St. Arlberg is een van de hoogstgelegen gastronomische restaurants in de Alpen op een hoogte van meer dan 2000 meter. Hoogtepunten op het menu zijn de visspecialiteiten van chef-kok Matthias Weinhuber.
Zwitserse gourmetkoks in het Oberengadin
Het culinaire imperium in het mondaine skioord St. Moritz is in handen van de koksfamilie Mathis: Vader Hartly Mathis was een van de pioniers die een gastronomisch imperium opbouwden op de Corviglia. Zijn zoon Reto Mathis runt nu verschillende toprestaurants in het dorp. Hij werd beroemd om zijn extravagante tarte flambée met zwarte truffels.
St. Moritz staat onder fijnproevers ook bekend om zijn “Gourmet Festival”. Aan het begin van het jaar wordt de beste keuken geëerd tijdens een negen dagen durend gastronomisch evenement. Elk jaar kondigen vele internationale topkoks hun aanwezigheid op het cultfestival aan. Het veelbelovende programma omvat gastronomische safari’s, proeverijen, keukenfeesten en champagne- en wijnevenementen.
Zermatt
In Zermatt zijn er een dozijn toprestaurants die minstens een van de felbegeerde Gault Millau toques of Michelinsterren hebben, waaronder de “After Seven” en de “Capri”. Op een hoogte van 2100 meter heeft “Chez Vrony” naam gemaakt in de Zwitserse gastronomische wereld. Met een adembenemend uitzicht op de Matterhorn is het eten hier voortreffelijk. De typische lokale gerechten, zoals Walliser specialiteiten, worden bereid met producten uit de eigen productie van het restaurant.
Trek gekregen? Trek dan de bergen in naar het land van de fijnproevers. Niet vergeten: boek vroeg!